Nastal ten očekávaný a bohužel ne příliš dlouhý čas sklizně jahod. Těch úžasně vonících a ještě lépe chutnajících, které dozrály na českých polích a zahradách. Co vše nám jahody poskytují?
Vědci zjistili, že jahody konzumovali lidé již v době kamenné. Na rozdíl od nás, kteří jsme od té doby prošli neuvěřitelným vývojem, zůstávají červené plody jahod stále stejné. Jejich krásu, vůni a chuť opěvují básníci i malíři, ve starém Římě se staly pokrmem vyvolených a jinde zase symbolem lásky. Jahody však nejsou pouze ovocem dobře vypadajícím a chutnajícím, ale také zdrojem vitamínů a látek, které nacházejí uplatnění v kosmetice a v potravinářském průmyslu.
Díky specifické chuti jahod existuje nepřeberné množství receptů, jak tyto rudé plody využít v kuchyni. Nejpočetnější zastoupení mají různé koktejly, zmrzliny a samozřejmě moučníky. Co si jeden takový dobrý sladký koláč z čerstvě natrhaných jahod upéct?
Jahodový koláč
400 gramů polohrubé mouky, 100 gramů cukru, 125 gramů tuku, nejlépe oleje, 2 decilitry mléka, 2 celá vejce, vanilinový cukr, špetka soli, 1 prášek do pečiva, citronová kůra. Cukr s vejci třeme, dokud nezískáme hladkou hmotu, do které přidáme všechny ostatní suroviny.
Těsto vylijeme na vymazaný plech a navrch poklademe jahody. Ty posypeme žmolenkou, kterou jsme si připravili z krystalového cukru, másla a hrubé mouky. Dáme do trouby a upečeme. Poté necháme vychladnout a podáváme. Dobrou chuť.
Autor: Kladno24