Podle receptu, který přinášíme, upečete bochánky, na kterých si pochutná celá rodina. Z uvedeného množství surovin vyrobíte dva větší kusy.
Potřebujete:
60 dkg hladké mouky, 14 dkg cukru krystal, 3 dkg droždí, ¼ litru vlažného mléka, 12 dkg másla nebo Hery, 1 vejce, rozinky namočené v rumu, sekané mandle, špetku soli, citronovou kůru, vejce na potření.
Postup:
Nejprve si připravte z droždí, trošky mléka a cukru kvásek. Mezitím nasypte do mísy mouku, cukr, trochu soli, citronovou kůru a rozinky. Přidejte rozpuštěný vychladlý tuk a vejce. Jakmile kvásek vzejde, přidejte ho do mísy s ostatními surovinami a vypracujte těsto. To nechte asi hodinu a půl kynout. Jakmile je těsto připravené, udělejte z něj dva bochánky, potřete jej rozšlehaným vejcem a posypte sekanými mandlemi. Poté nechte na plechu ještě přibližně dvacet minut kynout.
Troubu si rozpalte na 160 stupňů, vložte plech s bochánky a pečte 45 minut. Poté vyzkoušejte pomocí špejle, zda se těsto nelepí. Když ne, bochánky vyndejte, nechte vychladnout, pocukrujte a máte hotovo. Výsledek určitě všichni ocení.
Autor: Kladno24