Když se řekne mýdlo

Taková obyčejná kostka, kterou jsme dříve dennodenně používali. Ze svého dětství si pamatuji jasmínové mýdlo. Milovala jsem ho pro jeho vůni. Leželo na starém oprýskaném umyvadle, vždy k dispozici. A pamatuji si ten pocit, když jsem si s ním umyla obličej a celé tělo, jako kdyby se moje pokožka násilným odmaštěním scvrkla. Také se mi vybavují mýdlové vločky na praní a vyváření prádla, a jak těžko se dostávaly z plotny, když hrnec přetekl….

Jestlipak víte, že výrobu mýdla ovládali staří Sumerové? A že z období kolem roku 2200 př. n. l. pochází hliněná tabulka s návodem na přípravu mýdla z vody, louhu a kasiového oleje? Toto mýdlo se ale nepoužívalo k hygieně či na praní, nýbrž jako prostředek urychlující hojení ran! Mýdlo postupně proniklo z Mezopotámie přes Egypt, Řecko, Pompeje, Arábii, Marseille až do New Yorku.

V našich zemích se mýdlo vyrábělo podomácku až do konce 17. století, vznikl dokonce modlářský cech, a tím i nové řemeslo, mydlářství. První továrnu na výrobu mýdla u Ústí nad Labem vybudoval koncem 19. Století jistý Johann Schicht. Ta se stala již před 1. světovou válkou největší továrnou na zpracování tuků v Evropě, po 2. světové válce byla rodina odsunuta a podnik zestátněn, dnes je to známá Setuza.

Od zdoby uplynulo hodně vody, nicméně mýdla v našich životech zůstávají v různých podobách. Ruční výroba mýdel se obnovila v soukromých mýdlárnách i domácnostech, kde jednotlivé kousky získávají specifickou energetickou stopu svého výrobce.

Autor: Marcela Šťastná