Každý zná zářivě žluté květy, které na jaře začnou zaplavovat louky, meze a k malé radosti zahrádkářů také trávníky. Pampeliška nebo také smetánka je pro mnohé z nás pouze obtížný plevel, ale ve skutečnosti je také výbornou léčivkou. Ocení ji zejména ti, kdo trpí chorobami jater nebo žlučníku.
Dokázáno je, že pokud ten, kdo trpí zánětem jater, sní každý den alespoň pět čerstvých stvolů pampelišky, pocítí velkou úlevu. Účinné jsou i listy, které se používají do salátů. Pojídání stvolů prospívá také cukrovkářům, ti by je měli dokonce jíst během celé vegetativní doby rostliny. Stejně tak působí i proti únavě.
Pampeliška také pročišťuje trávicí ústrojí, pomáhá při revmatismu nebo dně. Čaj z usušených kořenů pročišťuje krev, ale dokáže ji i zředit. Zdravý je také známý pampeliškový med nebo sirup. Staré bylinkářské knihy tvrdí, že odvar z kořene a stvolů pampelišek dokáže rozjasnit a omladit tvář. Takže až uvidíte první zářivé květy pampelišek, zkuste se na ně nedívat jen jako na plevel, kterého je těžké se zbavit. Možná je pampeliška tak úporná právě proto, že jejím posláním je pomáhat.
Autor: Kladno24