Šťavel najdete v našich lesích téměř všude. Vytváří husté koberce světlezelených lístků a bílých květů. Většina z nás jako dítě tuto bylinku ráda konzumovala pro její příjemnou kyselost.
Šťavel se používá pouze čerstvý, sušit se nedá. Zkuste sníst pár lístků, když vás například pálí žáha a uvidíte, že určitě pomůžou. Dokáže také pomoct při problémech s játry nebo trávením, stačí, když každý den vypijete dva šálky studeného šťavelového čaje. Když chcete pomoci ledvinám, pijte naopak dva šálky teplého nápoje. Někteří léčitelé tvrdí, že čerstvá šťáva, kterou lze vylisovat, pomáhá při rakovině žaludku.
Šťavel pomáhá i na kožní vyrážky, škrkavky a při potlačení Parkinsonovy choroby. Obsahuje bílkoviny, sacharidy, kyselinu šťavelová, slizy, enzymy a minerální látky. Sbírat jej můžete po celý rok, často i pod sněhem. Příroda je zkrátka plná zdraví, jen ho musíme umět využít.
Autor: Kladno24