Již dvanáct let nabízí brněnský pivovar Starobrno na Zelený čvrtek svůj věhlasný zelený speciál. Novodobou tradici výroby zeleného piva obnovil v roce 2006 tehdejší vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht. Od té doby se tento nápoj rozšířil do osvěžoven po celé republice.
Proč je pivo zelené? Charakteristická barva vzniká přidáním speciálního výluhu ze tří bylin, jehož součástí je také kopřiva. Ta jako jediná byla prozrazena, zbytek si sládci střeží jako oko v hlavě. Pivo je vyráběno, jak uvádí pivovar, z toho nejlepšího moravského ječmene a nejkvalitnějšího žateckého chmele. Dalším krokem k tomu, aby pivo získalo typickou barvu a chuť a přidání likéru. Pivo se nechává kvasit po osm dní, čímž získá svoji sílu.
Rozhodně si dnes nenechte ujít tento speciální lahodný nápoj, který můžete ochutnat pouze jednou v roce.
Autor: Kladno24