Nezdravé potraviny: TOP 5 jídel, která nám škodí každý den

Nezdravé uzeniny a párky s varovným symbolem.

Nezdravé potraviny konzumujeme často automaticky – od dětství jsme si na ně zvykli. Dnes už ale víme, jak moc nám mohou škodit.  Nabídka v obchodech byla omezená, a proto jsme si na některé škodlivé potraviny zvykli už od dětství. Dnešní poznatky z oblasti výživy nám ale jednoznačně ukazují, které potraviny by měly z našeho jídelníčku nadobro zmizet. Některé z nich totiž skutečně zkracují život, poškozují zdraví a nutí nás v budoucnu utrácet za léky i kosmetiku. Kterým se tedy vyhnout v první řadě?


Zákaz slazených nápojů jako Coca-Cola a energy drinků.
1. Sladké nápoje (limonády, džusy, kompoty)

Pravděpodobně už jste slyšeli, že slazené limonády jsou nezdravé – a je to pravda. Mnoho lidí si ale myslí, že domácí kompoty a džusy jsou zdravější. Není to tak. Jakákoli tekutina s vysokým obsahem cukru škodí zubům, pokožce, narušuje hormonální rovnováhu a zvyšuje hladinu cukru v krvi. Některé balené džusy navíc obsahují i potenciálně karcinogenní látky. Pokud si chcete vychutnat kompot, připravte ho bez cukru – případně oslaďte malým množstvím stévie.


2. Uzeniny a párky

V mnoha domácnostech najdeme v lednici salám, šunku nebo párky. Je to rychlá a praktická snídaně, že? Bohužel je třeba vědět, že tyto výrobky obsahují množství konzervantů, zvýrazňovačů chuti a dalších aditiv. Kvalita použitého masa bývá velmi pochybná – pokud je tam vůbec nějaké. Tyto produkty nepatří na každodenní stůl.


3. Rafinovaný slunečnicový olej

Při zahřívání rafinovaného slunečnicového oleje vznikají transmastné kyseliny, které jsou spojovány s obezitou, kardiovaskulárními chorobami, Alzheimerovou chorobou a dokonce rakovinou. Tento olej by se neměl používat ani za studena – obsahuje volné radikály, které tělu neprospívají. Místo toho používejte kvalitní olivový olej.


4. Margarín

Margarín je emulzní výrobek z rostlinných tuků, který často neobsahuje přírodní suroviny, ale spíše chemické náhražky. Obsahuje velké množství transmastných kyselin, které škodí srdci i cévám. Margarín vždy nahraďte kvalitním máslem s vyšším podílem tuku – malé množství másla zdraví neškodí.


5. Bílý pšeničný chléb

„Chléb je základ,“ říkaly naše babičky. Dnes však platí, že běžný bílý chléb, jaký najdeme v supermarketech, neobsahuje téměř žádné prospěšné látky. Jde jen o jednoduché sacharidy, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, vedou k přibírání a zatěžují slinivku – což může přispět ke vzniku diabetu. Vybírejte žitné, kváskové nebo celozrnné pečivo. Totéž platí pro těstoviny či krupici – raději volte pohanku, hnědou rýži, quinou nebo jiné celozrnné obiloviny.


Dlouhodobá konzumace těchto potravin může poškodit zdraví

Pokud jste tyto nezdravé potraviny konzumovali denně po mnoho let, je možné, že se již objevily první zdravotní problémy. Doporučuje se nechat si udělat biochemický a krevní rozbor a absolvovat ultrazvukové vyšetření – pro jistotu a včasné odhalení případných změn.

Kladno24